Balık Notları

Bu yazıda balık ile ilgili karışık kişisel notlarım yer almaktadır.

Balık Takvimi

Balık takvimi, hangi balıkların hangi mevsimde daha lezzetli olduğunu gösteriyor. Balıkların lezzeti; deniz sıcaklığıyla bağlantılı olarak değişebildiğinden; takvim, yıldan yıla da farklılık gösterebilmektedir. İlaveten, her denizin de kendine özgü bir takvimi bulunuyor.

Sonbahar

  • Palamut (En lezzetli Ekim’de)
  • Lüfer
  • İstavrit
  • Sardalya
  • Tekir
  • Barbun
  • İzmarit
  • Çipura
  • Kırlangıç
  • Çinekop
  • Kolyoz

Kış

  • Hamsi (En lezzetli Ocak’ta)
  • Lüfer
  • Mezgit
  • İstavrit
  • Kalkan
  • Uskumru
  • Palamut

İlkbahar

  • Kalkan
  • Barbun
  • Tekir
  • Kefal
  • Levrek
  • Çipura

Yaz

  • Sardalya
  • Levrek
  • Çipura
  • Orfoz

Aşağıdaki internet sitelerinde daha kapsamlı balık takvimleri yer alıyor.

Taze Balık Seçimi

  • Balığın gözleri parlak ve canlı olmalı; donuk ve çökük olmamalı.
  • Solungaçları kırmızı olmalı; kahverengi veya soluk renkli olmamalı.
  • Pulları kolayca dökülmemeli
  • Derisi gergin ve parlak olmalı, üzerine hafifçe bastırıldığında eski haline gelmeli
  • Kokusu kötü olmamalı

Lüferin (Pomatomus saltatrix) Türleri

balık lüfer

Vücutları uzun, sırt yüzgeçleri iki tane, kuyrukları çatallı, ağızları iri, dişleri sivri ve güçlüdür. Yan çizgi hemen hemen düz olup, pullarla örtülüdür. Yan çizgide pul sayısı 95-100 adettir. Sırt tarafı koyu mavi yeşilimtırak, alt tarafı gümüşî, yanları daha açık renk olan bu balıkların karnı parlak beyazdır. Keskin dişleri vardır. Uzunlukları 110 cm’ye, ağırlıkları 11,5 kg’a ulaşabilir. Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir. Lüferler, Mayıs ayının sonuyla birlikte üreme dönemine girerler ve haziran aynın ilk iki haftasına kadar bu süreç devam eder. Eylül sonu ekim başı gibi Karadeniz’de yumurtlayan balıklar İstanbul boğazından çıkmaya başlarlar.

  • Defne Yaprağı: 10 santime kadar; avlanması, satılması yasak
  • Çinekop: 15 – 18 santim arası; avlanması, satılması yasak
  • Sarıkanat: 18 – 25 santim arası; 18 santimden küçüğünün avlanması, satılması yasak
  • Lüfer: 28 – 35 santim arası
  • Kofana: 35 santimden büyük
  • Sırtıkara: 50 santimden büyük

Ayrıca bkz. Dizin


Yayımlandı

kategorisi

yazarı: